Valerio Vincenzo

Vraag je hem naar zijn professie, dan is het intrigerende antwoord: “I am a student of life”. Valerio Vincenzo (Napels, 1973) en zijn Amerikaanse vrouw zijn na een verblijf van 15 jaar in Parijs neergestreken in Delft. Ze kochten er een huis en Valerio zocht een inspirerend basiskamp voor zijn werk. Bij Lijm & Cultuur vond hij die plek.

Na een studie in “Business Administration” en een carrière als “Strategy Consultant” gooide hij op 30-jarige leeftijd het roer om. Hij volgde zijn hart en maakte van fotografie zijn beroep. Door zijn camera bestudeert hij de wereld en leert hij dagelijks bij. Al doende neemt hij de kijker mee.

Valerio doet langdurige autonome projecten en korte opdrachten voor de pers en bedrijven. Hij is veel op reis, maar slechts 10% van zijn werk is daadwerkelijk fotograferen, de overige 90% worden besteed aan research, plannen en post-productie. Op zijn kantoor bij Lijm & Cultuur vindt hij daarvoor de rust en ruimte.

Een van zijn projecten is “Borderline, the frontiers of peace”. Hij reist door heel Europa langs de grenzen in het Schengen gebied, die niet langer bestaan uit hekken en afscheidingen. Voor hem zijn die grenzen symbool geworden van vrede en integratie, maar : “there is a difference in borders of ‘lands in peace’ and ‘lands not at war'”. Met zijn project toont hij de essentie van de vredige overgangen in Europa.

In Nederland is hij begonnen met het project “Fluidland”. Met zijn foto’s gaat hij het contrast bestuderen tussen het land onder de zeespiegel en de bewoners, die zich nauwelijks bewust lijken te zijn van dit fenomeen. “In the Netherlands you plan and work for future generations. That is very special and something an Italian is not used to”. Nieuwsgierig geworden naar Valerio’s werk? Neem dan een kijkje op zijn website.

www.valeriovincenzo.com